24 Ekim 2011 Pazartesi

Deprem Çantası

Van depremiyle birlikte bir kez daha deprem trajedisini şahit olduk. Gerçekten ayakta durmak çok zor. Şu gerçek ki deprem anında paniklememek imkânsız gibi. “Evden çıksak mı kalsak mı? Deprem hemen biter mi acaba?” Soruları arasın da gidip gelmek ve o sırada ayakta kalmak. Ve kazık gibi bu soruların cevaplarını bir kaç saniyede vermek.

Hani iş görüşmelerinde sorarlar ya panik yaptığınız veya sıkışık bir anınız oldu mu diye? Cevabı bence şu olmalı: “Evet oldu. Hatta aynı anda panik yapıp aynı şeyi düşündük. Ne mi? Deprem olduğu sırada ne yapmamız gerektiğini.” Çok fiyakalı söz oldu değil mi? Tabi ki böyle bir cevap verdiğinizde işe alımınız zor, fakat cevabınız mecazi de olsa doğru değil mi? Birbirimizi tanımasak da, aynı firmada çalışmasak ta, o sırada tek amacımız hayatta kalmak değil mi?

Büyük bir deprem sırasında sağ salim evden çıktığımıza, hayatta kaldığımıza şükredersiniz. Hatta yakınlarımızın da sağ olduğunu görürsek daha da çok mutlu olursunuz. Fakat ya sonra… Şehriniz yıkılmış, taş üstüne taş kalmamış, yiyebileceğiniz içeceğiniz hiçbir şey veya hiçbir yer yok. Nereye gideceğiniz veya nereye sığınacağınızı bilmiyorsunuz.

İşte bu kadar karamsar tablodan çıkmanın bir yolu var. Nasıl mı? Yazının başlığında anlaşıldığı gibi “Deprem Çantası” hazırlayarak. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin(DAUM) deprem çantasında neler olması gerektiğiyle ilgili bir malzeme listesi yayınlamış. Çantanızın içerisinde:

· Su (2-3 litre)

· Enerji veren yiyecekler (bisküvi ve çikolata)

· Yedek pilleriyle radyo

· Yedek pilleriyle fener

· İlk yardım çantası

· Kişisel, reçeteli ilaçlar (Örneğin, kalp, damar, tansiyon, şeker ve hormon ilaçları.)

· Bir kat giysi

· Bir miktar para

· Çok amaçlı çakı

· Düdük

· Kalem, kâğıt

· İçinde önemli telefon numaralarının, iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin, önemli evrakların fotokopilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya(Evinizin tapusu, işyerinizin tapusu gibi)

Bu listedeki ürünler muhakkak evinizdeki kişi sayısına artacaktır. Doğrusu şu ana kadar bende böyle bir çanta hazırlamamıştım. Fakat Van depremiyle birlikte ufak ufak çantamı hazırlamaya başladım. Sizde hemen geç olmadan çantanızı hazırlayın derim, hazırlayın ki anlattığım karamsar tablo içinde yer almayın.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
;